sábado, 13 de febrero de 2010

VIATGE A NOVA YORK DE LA MÀ DE HOLDEN CAUFIELD


J. D. SALINGER


L´escriptor nord-americà que va aconseguir fama mundial per la seva novel:la El guardián entre el centeno (obra traduïda a més de cinquanta idiomes), va nèixer l´1 de gener de 1919 a Nova York sota el nom de Jerome David Salinger.
Durant els seus inicis literaris, l´autor es va dedicar a escriure relats per a diverses revistes de la seva ciutat natal. Més endavant, les activitats d´aquest estudiant de l´academia militar de Valley Forge (de Pennsylvania) es veurien interrompudes per la Segona Guerra Mundial, conflicte que el va tenir com a sargent i en el qual va participar en el desenvarcament de Normandia, a més a més de ser testimoni d´una gran quantitat de morts. D´aquesta experiència, per exemple, van sorgir “un dia perfecte per al peix banana” i “Para Esmé, con amor y sordidez”, que es van publicar a la revista The New Yorker.
Ja convertit en una figura popular gràcies a la seva primera novel·la curta, Salinger va publicar “Nueve cuentos”, “Fanny y Sooey” i “Levandad, carpinteros, la viga del tejado”, El hombre que ríe”, “El corazón de una historia quebrada”,entre otros.
Quant a la seva vida personal, aquest nord-americà va estar casat, durant un any, amb una doctora francesa de nom Sylvia i que, el 1955, va contrarure matrimoni en segones nupcies amb Claire Douglas, amb qui va tenir dos fills. Temps més tard, ja allunyat de la seva segona esposa, Salinger es va allunyar de la vida pública i va començar a dedicar-se al budisme zen, a la homeopatia i al vegetarianisme.
Des de llavors, aquest home que, durant un temps, va integrar-se a l´Església de la Cienciologia, ha despertat misteri i fascinació davant la falta d´informació entorn la seva figuar. D´entre les poques dades que es tenen entorn la seva vida, se sap que l´escriptor va viure recluit a Cornish (New Hampshire) fins a la seva mor, el 27 de gener de 2010. Feia més de trenta anys que no concedia cap entrevista.
Bibliografia:
  • The Catcher in the Rye (1951) [El cazador oculto (trad. 1961) / El guardián entre el centeno (trad. 1978)]
  • Nueve cuentos (1953)
  • Franny y Zooey (1961)
  • Levantad, carpinteros, la viga del tejado y Seymour: una introducción (1963)
  • Un dia perfecto para el pez banana (podeu llegir-lo aquí)
  • El hombre que ríe (podeu llegir-lo aquí)
  • Para Esme, con amor y sordidez (podeu llegir-lo aquí)
  • El corazón de una historia quebrada (podeu llegir-lo aquí)
Links relacionades:

THE CATCHER IN THE RYE (EL GUARDIÁN ENTRE EL CENTENO)
Val la pena endinar-nos en les aventures del jove Holden Caufield en el llibre El guardián entre el centeno. Aquesta novel·la curta, publicada l´any 1951 als Estats Units, va provocar nombroses controvèrsies pel seu llenguatge provocador i per reflectir directament i obertament el món, a vegades complicat i contradictori, dels adults. És considerat per nombrosos experts com un dels llibres més importants del segle XX.

Escrit en primera persona, El guardián entre el centeno ens explica les experiències i aventures de Holden durant el seu periple per la ciutat de Nova York, després de ser expulsat de la seva escola a conseqüència del seu baix rendiment acadèmic.
Durant la lectura d'aquest llibre us pot ajudar el plànol de la ciutat de Nova York amb la senyalització dels diferents llocs que recorre el Holden al llarg dels diferents capítols. Premeu la imatge que hi ha a continuació.

Links relacionades:

No hay comentarios:

Publicar un comentario